Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -
Photographer Anna Tärnhuvud -

I mitten av juli orsakar kraftiga skyfall stora översvämningar i västra Tyskland. De materiella skadorna är omfattande och minst 165 dödsoffer har bekräftats. Många av de omkomna hittas i översvämmade källare där de försökt hämta minnen och värdesaker, medan andra drogs med av de kraftfulla vattenströmmarna. När vattenmassorna har sjunkit undan återstår ett enormt uppröjnings- och återuppbyggnadsarbete.

1. Mattias Baum pumpar ut vatten från sitt hem i Euskirchen. Som det verkar kommer försäkringen inte täcka skadorna. 21-07-17.
2. På motorvägen i Erftstadt ligger bilar begravda under vattenytan och på andra sidan, i Blessem, finns ett stort slukhål. Med helikoptrar, båtar och bandvagnar letar räddningstjänst och militär efter om det finns människor kvar i bilarna. 21-07-17
3.Kvällen den 14 juli dränktes staden Bad-Neuenahr-Ahrweiler av en två meter hög tsunamiliknande flodvåg. Enbart i regionen Rheinland-Pfalz har polisen bekräftat att 110 personer dött och 670 skadades i översvämningarna. 21-07-18.
4. I flera dagar arbetar de boende och frivilliga volontärer med att röja undan och skyffla bort lera från hem och gator. För 29-åriga Lena Rambow kändes det självklart att ta sig till det drabbade området och hjälpa till. Bad Neuenahr-Ahrweiler, 21-07-18.
5. Översvämningarna har orsakat ett jordskred i Blessem och delar av det lilla samhället har delvis förstörts i ett stort slukhål. Civila får inte närma sig området och alla vägar som leder dit har stängts av. Ulrich Tabbert, 63, står med tårar i ögonen vid avspärrningarna i förhoppning att få komma fram till sitt hus och se om det går att rädda. Erftstadt-Blessem, 21-07-18.
6. Marco Senscheids fick en chock när han såg att tre bilar staplats på varandra på hans mormors lilla bakgård. Bad-Neuenahr-Ahrweiler, 21-07-18.
7. Frivilliga volontärer arbetar med att få bort vatten och lera från hem och gator. Det är 27 grader och gassande sol när ett gäng volontärer tar en välförtjänt vilopaus i skuggan av ett garagetak. Bad Neuenahr-Ahrweiler, 21-07-18.
8. Vattnet slukade staden på mindre än en kvart. Det snabba förloppet kan vara en delförklaring till de höga dödstalen i Ahrweiler-distriktet. Bad Neuenahr-Ahrweiler, 21-07-18.
9. I Euskirchen har minst 26 personer omkommit. Villagatan bredvid floden Ert slukades av det forsande vattnet. Claudia Carles, 54, står utanför sitt barndomshem, där alla minnen som låg i källaren är förstörda. ”Vattnet hade en sådan förödande kraft, det är något jag aldrig sett”, säger hon. 21-07-17.
10. Människor saknas fortfarande och många är hemlösa efter de katastrofala översvämningarna i västra Tyskland. Bad Neuenahr-Ahrweiler, 21-07-18.
11. Trots att mer än två månader har gått sedan flodvågen drog fram över Ahrdalen återstår fortfarande ett enormt uppröjnings- och återuppbyggnadsarbete. Samtidigt som vardagen har börjat infinna sig står många hus helt obeboeliga efter översvämningskatastrofen. Invånarna är tacksamma för de många frivilliga som kom till staden och hjälpte till att röja upp. – Utan dem hade vi fortfarande vandrat runt i lera, säger en kvinna. Bad-Neuenahr-Ahrweiler, 21-09-23. 

share